امامزاده سيدرضا
  • مربوط به موضوع » سمنان

در سمت راست جاده قديم مشهد – تهران بنايي مشاهده مي شود كه به مدفن امامزاده سيد رضا و امامزاده سيد علي اكبر از نوادگان امام موسي كاظم(عليهم السّلام) مشهور است. اين امامزاده در سيصد قدمي كاروانسراي شاه عباسي در حياط وسيعي قرار دارد  كه داراي قبور بسياري است.

نماي قديمي امام زاده شامل حرم ، گنبد و دو ايوان غربي و شمالي بوده كه متصل به بقعه بوده است. نماي خارجي آن كه تقريباً به شكل مكعب مستطيل بوده با گچ سفيد شده بود و در سمت جنوبي آن راه پله هاي پشت بام امام زاده قرار داشت. در سمت شرقي آن دري كوچك وجود داشت كه حرم را از ضلع شرقي به حياط متصل مي كرد. حرم به صورت پنج اتاق تو در تو بود و گنبدي بدون بدون فيل پوش و تاق نما داشت. در وسط تاق مياني و زير گنبد قبر گچي متعلق به حضرت سيد رضا (ع) قرار داشت كه روي آن ضريح چوبين و مشبكي وجود داشت. در اتاق جنوبي و به فاصله كم از ديوار قبر ديگري متعلق به سيد علي اكبر (ع) به چشم مي خورد كه شامل ضريح مشبك به رنگ سبز و كوچك تر از ضريح سيد رضا بود.

 

اعتماد السلطنه در هنگام سفر خود به لاسجرد اين بقعه متبركه را ديده و درباره  آن نوشته است:

« در سمت شرقي دژ بزرگ لاسگرد و به فاصله سيصد قدم، بقعه اي است كه گويند سيد رضا و سيد علي اكبر از اولاد حضرت امام موسي كاظم (عليهم السّلام) در اين جا مدفون است. »

گفتني است كه اعتماد السلطنه از شخصيت ها، تاريخ نگاران و سيّاحان دوره قاجار بوده است.

 

شجره نامه امامزاده و آغاز طرح توسعه و بازسازي آن :

 

بعد از گذشت سالها از بناي بارگاه مقدس امامزادگان سيد رضا و سيد علي اكبر(عليهماالسّلام) و به منظور طرح و توسعه و بازسازي آن و رفاه حال زائران و مسافران محترم و همچنين طرح جامع مجتمع سياحتي، زيارتي، تفريحي و زائر سرا، در سال 1375 هيئت امناي اين آستان مقدس تشكيل شد و طي نامه شماره 14/ه / 24/11/75  شرح حال شجره نامه امامزادگان  را از آستان قدس رضوي درخواست كرد كه به دنبال آن، كتابخانه و مركز كل اسناد آستان قدس رضوي در نامه شماره 8772/260 / 26/12/75 بر اساس منابع معتبر از كتب رجال و انساب و منابع امامزاده شناسي، تحقيقات خود را به شرح ذيل اعلام كردند:

« امامزاده سيد رضا بن سيد رحيم بن حسين بن علي بن سيد محمد ... بن امام موسي بن جعفر (عليهم السّلام) و امامزاده سيد علي اكبر بن سيد مرتضي بن علي بن سيد محمد ... بن امام موسي بن جعفر (عليهم السّلام) از نوادگان امام موسي بن جعفر و در روستاي لاسجرد سمنان (لاسگرد قديم) مدفون و داراي حرم ، ايوان و ضريح چوبي مي باشند. »

و در شرح ماجرا اعلام كردند كه:

« بر اساس اسناد و مدارك موجود، جنگي بين حكّام وقت منطقه، معروف به محمّد و سياه گوش كه با هم متحد شده بودند از يك سو و امامزادگان سيد رضا و سيد علي اكبر از سوي ديگر در مي گيرد و امامزادگان را در همين منطقه (لاسجرد فعلي) به شهادت مي رسانند كه تا كنون بارگاه مقدسشان قبله حاجات و زيارتگاه عموم مومنين و مسافرين مي باشد. »

 

اميد كه اين مجتمع با مساعدت و همكاري خيّرين و همت و تلاش دوستداران اهلبيت (عليهما السّلام) و با استفاده از امكانات ايجاد شده در لاسجرد در آينده اي نزديك يك مجتمع بزرگ زيارتي، سياحتي و تفريحي شود كه از سال 1375 تا به حال پيشرفت چشم گيري در طرح و توسعه آن به عمل آمده است كه ضريح زينت شده با طلا و نقره ، حسينيه شهدا و همچنين پروژه بزرگ سرويس بهداشتي از كارهاي انجام شده تا به حال است.

نكته در خور توجه اين است كه همه امور مربوط به عمران و آبادي لاسجرد و فعاليتهاي مختلف در اين روستا ، به همت برادران پر تلاش بسيجي صورت گرفته كه اميدواريم در ادامه نيز با تلاش شبانه روزي اين عزيزان ، شاهد رشد و شكوفايي و آبادي هر چه بيشتر اين محيط زيبا و صميمي باشيم ؛ جايي كه 31 شهيد گلگون كفن را تقديم انقلاب كرده است تا ان شاءالله مورد عنايت حضرت ولي عصر (عليهم السّلام) قرار گيرد و از باقيات الصالحات محسوب شود.

براي آنان از خداي سبحان توفيق و سلامت آرزومنديم



ارگ علاء
  • مربوط به موضوع » سمنان

ارگ علاء در 9 كيلومتري جنوب شرقي سمنان و كنار جاده سمنان به پايگاه هوايي در بخش علاء واقع شده است و يكي از آثار تاريخي اواسط قاجاريه به شمار مي‌رود كه به ثبت آثار تاريخي رسيده است.

مساحت تقريبي آن در حدود 100 متر و داراي زيربنايي در حدود 120 متر است . ارتفاع آن حدود 4.5 متركه‌ با اضافه شدن طبقه دوم به حدود 8 متر مي رسد . بناي ارگ به شكل شش ضلعي و ساختمان آن در دو طبقه ساخته شده است كه ظاهرا محل حكومت محلي نيز بود.
دارالحكومه سمنان
اين بنا در جنوب شهر و در ميدان ابوذر غفاري (پاچنار) واقع شده است.‌ بناي دارالحكومه را به دوره فتحعلي شاه قاجار و پيش از زمان حكومت حاجي بهمن ميرزا بهاء الدوله پسر فتحعلي شاه در سمنان نسبت مي‌دهند.

قبل از اينكه ساختمان ارگ دولتي سمنان در شمال شهر احداث شود، دارالحكومه سمنان در جنوب شهر و در همين بنا كه امروز به خانه كلانتر معروف است، مستقر بود.
شكارگاه ملاده (خانه ابراهيم‌خان)
در روستاي سرسبز و خوش آب و هواي ملاده (در حدود 70 كيلومتري شمال سمنان) دو عمارت بزرگ و باستاني و زيبا وجود دارد كه در دو سمت شرق و غرب به فاصله حدود 50 متر به موازات يكديگر قرار گرفته اند.

مصالح اصلي بنا، خشت و آجر و نماي آن آجر و گچ است . هر يك از اين دو نوع ساختمان دو طبقه و داراي تعداد زيادي اتاق و راهروي مربوط به اتاق‌ها و طبقه فوقاني است . معماري ساختمان‌هاي مذكور بسيار زيباست.
مناره سلجوقيان سمنان
اين مناره كه در زمرة زيباترين مناره‌هاي تاريخي دوره سلجوقي است، در گوشة شمالشرقي مسجد جامع سمنان و در كنار شبستان شرقي واقع شده و به منار مسجد جامع نيز معروف است.

ارتفاع منار كنوني از سطح قاعده 31.20 متر و از روي بام 25.75 متر است كه به علت وجود شبستان شرقي در پاي منار 5.5 متر ، قسمت تحتاني آن ديده نمي‌شود. محيط مناره همجوار بام مسجد بيش از پنج متر است.


آرامگاه فاني سمناني
  • مربوط به موضوع » سمنان

از ديوان اشعار جناب شيخ محمد فاني سمناني(درويش ظفرعلي)/ چاپ 1329 شمسي با مقدمه هائي از دكترعلي نورالحكما و مرحوم ابوالقاسم نورنژاد

مرحوم شيخ محمد فاني سمناني فرزند شيخ علي اصغر واعظ سمناني متولد 9 فروردين 1247 هجري شمسي در سمنان و متوفي 15فروردين ماه سال 1321 شمسي است.وي از شش سالگي شروع به فراگيري علوم مقدماتي ادبي و علوم ديني و رياضيات و نجوم  كرد و از محضر اساتيدي چون ملا عبدالرسول مازندراني و ميرزا حسن آشتياني و شيخ محمد تقي قزويني و ملا علي منجم اصفهاني و حاج ملا علي سمناني و ميرزا شمس الدين حكيم الهي و ميرزا ابوالحسن جلوه  استفاده علمي نمود.

معظم له مجتهد مسلم و جامع معقول و منقول بود و عالمي عامل و حكيمي كامل بود مع الوصف بعلوم تحصيلي اكتفا نكرده و در جستجوي علم معرفت و نور مكاشفت برآمد ابتدا به خدمت مرحوم طهماسب قليخان وحدت كرمانشاهي كه از عرفاي نعمت اللهي بود رسيده و ذكر زباني تهليل فرا گرفته و مدتي بر آن مراقبت داشت ولي باز هم تسكين نيافته و آتش طلبش افروخته تر شد سلمان وار از هر صاحبدلي همت مي خواست تا آنكه سرانجام در سال 1276 شمسي كه عارف رباني جناب نورعليشاه گنابادي – قدس سره – از مكه مراجعت و از سمنان عبور ميفرمود بحضور ايشان رسيده و در اولين نظر تسليم گشته و بر انقياد سلسله نعمت اللهي گنابادي گردن نهاده و با ثبات قدم تا آخرين لحظه ي حيات پايدار و در انجام وظايف ديني استوار بود.

آن بزرگوار پس از طي مراحل سلوك در سال 1357 قمري از طرف جناب شيخ محمد حسن صالحعليشاه گنابادي – اعلي الله مقامه الشريف- به اجازه ي ارشاد مفتخر و به لقب – درويش ظفرعلي – ملقب گرديد.ايشان قوي البنيه و خوش سيما و بسيار با وقار و جذاب بود.وي در اتصاف به اوصاف حسنه و خصال حميده و اخلاق پسنديده شهرتي بسزا داشت .در تربيت و تهذيب اخلاق سلاك نفسي مسيحا داشت و در ايام ارشاد ايشان كرامات و خوارق عادات بسياري از وي بظهور رسيد.ايشان قبل از رحلت در مجالسي به رحلت خود اخبار نموده بودند.

آرامگاه فاني
اين آرامگاه در حدود صد متر با آرامگاه پيرنجم الدين فاصله دارد و مقبره اي زيبا از شاعري وارسته بنام فاني سمناني و همچنين سيد ابوطالب حسني،ْ سردار  ملي سمنان در نهضت مشروطه  قرار دارد.

اين آرامگاه به دليل قدمت كم آن، جزو آثار تاريخي به شمار نمي آيد . ولي از آنجا كه مزار يكي از شاعران به نام است و نيز داراي نمايي جالب است از نقاط ديدني سمنان محسوب مي‌شود . آرامگاه فاني شامل گنبد و حرم و صحن و فاقد ايوان مي‌باشد.

نماي خارجي به صورت مكعب مستطيل آجري مي باشد كه دو در اصلي طرفين بنا، حياط را به بيرون متصل مي‌كند



آرامگاه شيخ علاء الدوله سمناني
  • مربوط به موضوع » سمنان

اين ساختمان واقع در روستاي صوفي آباد سمنان، در آغاز بنايي رفيع و با عظمت بود كه بدستور عمادالدين جمال الدين عبدالوهاب وزير سلطان محمد خدا بنده از خشت خام ساخته شد، سپس خانقاهي برآن افزود و در آنجا به رياضت پرداخت و پس از مرگ در آنجا به خاك سپرده شد. بناي خانقاه و آرامگاه اين عارف مشهور كه بازماندة معماري اواخر قرن هشتم است به علت نداشتن استحكام و بي‌‌توجهي روبه ويراني نهاد، به طوري كه به جز دو ستون ايوان بقية بنا منهدم شد



سمنان
  • مربوط به موضوع » سمنان

مركز استان : سمنان



hekmatname.tebyan.nethttp://www.tebyan.net/Weblog/hekmatname/default.aspx?Query=%D8%B3%D9%88%D8%B1%D9%87%20%D9%85%D8%A8%D8%A7%D8%B1%DA%A9%D9%87%20%D9%84%D9%82%D9%85%D8%A7%D9%86
X