دشت هويج-لواسان
  • مربوط به موضوع » تهران

دشت هويج

تعجب نكنيد! دشت هويج با نام عجيب و غريبي كه دارد، يكي از زيباترين جاذبه‌هاي روستاي افجه به شمار مي رود. دشتي كه در ارتفاع 2 هزار و 400 متري از سطح دريا و در بالادست مركز روستا، ناحيه گلندوك و لواسان قرار گرفته است.  اگر ساكن تهران يا شهرهاي اطراف پايتخت هستيد، دشت هويج يكي از بهترين گزينه هاي يك گردشگري يك روزه برايتان به شمار مي رود. كافيست خودتان را به لشگرك برسانيد و از پيچ تند قوچك بگذريد تا به لواسان و افجه برسيد. دشت زيباي هويج در اين منطقه انتظار شما را مي كشد! براي رسيدن به دشت هويج مي توانيد از 2 مسير بگذريد.

اولي يك جاده آسفالته 5 كيلومتري است كه با عبور از جاده لشگرك شما را به لواسان و درنهايت افجه و دشت هويج مي‌رساند. و راه دوم هم با 8 كيلومتر مسافت، به طرف شمال شرقي مي‌رود. به دليل كوهستاني بودن جاده رسيدن به دشت هويج در تابستان حدود يك ساعت و نيم و در زمستان به بيش از 2 ساعت زمان نياز دارد كه ممكن است در فصل سرما گردشگران را با دردسرهايي روبرو كند. اغلب مسافراني كه به دشت هويج سفر مي‌كنند گشتي در مزارع و باغ‌هاي آن زده و چند ساعتي را با طبيعت بكر اين منطقه سپري مي‌كنند.

 

اگر ساكن تهران يا شهرهاي اطراف پايتخت هستيد، دشت هويج يكي از

بهترين گزينه هاي يك گردشگري يك روزه برايتان به شمار مي رود. كافيست خودتان را به لشگرك برسانيد و از پيچ تند قوچك بگذريد تا به لواسان و افجه برسيد. دشت زيباي هويج در اين منطقه انتظار شما را مي كشد!

چرا دشت هويج؟!

دشت هويج

دليل اين نام عجيب و غريب را بايد در تاريخ اين دشت جستجو كنيد. روايت‌هاي تاريخي مختلف حكايت از آن دارند كه در روزگار گذشته بخش وسيعي از زمين‌هاي اين دشت به كاشت هويج اختصاص داشته است. هر چند كه امروز ديگر اثري از اين مزارع به چشم نمي‌خورد.

اگر راهي اين منطقه شديد، بد نيست كه سري هم به جاذبه‌هاي زيبا و مناظر بكر دره‌شمالي افجه بزنيد. اين دره كه در تمام سال گردشگران را به خود فرا مي خواند، خوراك كوهنورداني است كه از مسيرهاي آن براي صعود به قله‌هاي آتشكده، ساكا، يخچال و مهرچال استفاده مي‌كنند.

نقل است كه يكي از راه‌هاي قديمي افجه كه به مسير عبور پادشاهان صفوي اختصاص يافته بود از همين مسير گذاشته و تا دشت لار ادامه پيدا مي كند. آنها از اين جاده براي شكار و تفرج استفاده مي‌كردند و اگر شما هم به اندازه پادشاهان صفوي، وقت و حوصله گشت و گذار  داشته باشيد، مي توانيد آثار كاروانسراهاي صفوي را كه در آن سوي ديواره صخره‌اي كوه و در انتهاي دره واقع شده اند، ببينيد.

در امتداد اين مسير آبشار پسچويك در فاصله 5/1 كيلومتري شمال شرقي روستا و در منطقه يال كوه كه مشرف به دشت هويج است، قرار دارد. اين آبشار حدود 15 متر ارتفاع داشته و اطراف آن پوشيده از درخت‌هاي افرا است. آبشار زيباي موآب كه در سينه‌كش قله ساكا و قبل از دشت هويج واقع شده است هم در حدود 180 متر ارتفاع دارد و به جز اواخر تابستان كه تا حدي آرام و كم‌آب به نظر مي‌رسد، بقيه سال پرآب و خروشان است.

 

اگر راهي اين منطقه شديد، بد نيست كه سري هم به جاذبه‌هاي زيبا و

مناظر بكر دره‌شمالي افجه بزنيد. اين دره كه در تمام سال گردشگران را

به خود فرا مي خواند، خوراك كوهنورداني است كه از مسيرهاي آن براي صعود

به قله‌هاي آتشكده، ساكا، يخچال و مهرچال استفاده مي‌كنند

دوش گرفتن در عصر صفوي!

دشت هويج

اما در شمال غرب دشت هويج و در مسير صعود به قله آتشكده، دشت «سبواستان» با درختان گردو و گيلاس خودنمايي مي‌كند و آبشار چرند به ارتفاع 45 متر از دامنه كوه به دره پايين دست آن سرازير مي‌شود. كمي آن‌طرف‌تر حمام تاريخي روستا قرار دارد كه در مركز بافت قديمي واقع شده و مطمئنا نظر شما را به خود جلب خواهد كرد.

اين حمام 2 بخش مجزاي زنانه و مردانه داشته و بناي آن داراي طاق، گنبدهاي عرقچين و قوس‌هاي جناغي است. اهالي منطقه قدمت حمام را به دوره صفوي يا اوايل حكومت قاجار نسبت مي‌دهند اما با اين حال اين حمام همچنان فعال است و مردم روستا از آن استفاده مي‌كنند!

با پشت سر گذاشتن آبشار و ديدن معماري خاص حمام افجه به محله‌هاي قديمي و بافت‌هاي اصيل اين روستا مي‌رسيد كه در فاصله‌هاي نزديك به هم قرار گرفته‌اند. اگر به محله چراغان سري بزنيد مي‌توانيد ضمن تماشاي بافت ديدني آن سقاخانه حضرت ابوالفضل(ع) را هم از نزديك ببينيد. اين سقاخانه و درخت چنار كهنسالي كه قدمت آن را به 400 سال قبل نسبت داده‌اند، در تمام منطقه لواسانات شهرت زيادي دارند



عمارت ملك
  • مربوط به موضوع » بوشهر

عمارت بزرگ ملك در شهر بوشهر به‌دستور ملك‌التجار ـ يكي از بازرگانان بزرگ بوشهر ـ در دوران قاجار بنا شده است.

 ملك‌التجار در يكي از سفرهاي تجاري خود به شهر پاريس و ملاقات با يك فرانسوي، شيفته‌ي خانه‌ي او شد. سپس با استخدام معمار آن بنا و با افزودن خواسته‌هاي خود، اين ساختمان باشكوه را ساخت.

عمارت ملك كه در قسمت جنوبي شهر و در منطقه‌ي بهمني واقع شده، چند بخش دارد؛ پيشخوان، يكي از اين بخش‌هاست و شامل فضاي باز و گسترده‌اي مي‌شود كه پيونددهنده‌ي فضاي شهر به اين مجموعه است و از عقب به سكوي سردر و عمارت اصلي مي‌رسد.

بخش دوم اين مجموعه، سكو است كه شامل يك سفره‌ عظيم و يك رديف پله‌ي متصل به بناي اصلي مي‌شود.بخش سوم عمارت نيز سردر و دربرگيرنده‌ي فضاي ايوان‌مانند همراه سه جفت ستون است كه به ساختمان اصلي متصل مي‌شوند. يك در بزرگ از چوب آبنوس با تزيينات فلزي نيز در اين بخش وجود دارد.

عمارت اصلي، بخش چهارم و عظيم‌ترين بخش مجموعه است كه در دو طبقه با ديوارهاي نقاشي‌شده ساخته شده است. سالن پايين اين بخش براي ملاقات‌هاي رسمي ملك‌التجار و طبقه‌ي بالا براي ضيافت‌هاي خصوصي او ساخته شده‌اند.

عمارت ملك در بوشهر

در اين‌باره يك باستان‌شناس گفت: با وجود آن‌كه بخش‌هايي از اين بنا توسط سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري مرمت شده، اما به‌دليل مشكلات مالي، طبقه‌ي دوم آن درحال تخريب است.

علاوه بر اين بخش‌ها، اين مجموعه باغ‌هاي تودرتويي دارد كه با چند رديف ديوار از هم جدا شده‌اند و هر كدام، ورودي جداگانه‌اي براي ارتباط با ديگر بخش‌ها و فضاي خارج دارند. تمام اين باغ‌ها نيز تزيينات و فضاسازي‌هاي متفاوتي داشته‌اند



كوه قلاجه
  • مربوط به موضوع » ایلام

كوه قلاجه در41كيلومتري شمال غربي ايلام واقع شده است . ارتفاع اين كوه از سطح دريا حدود 2050 متراست . اين كوه از سوي شمال غربي به طرف جنوب شرقي كشيده شده از سوي جنوب شرقي به كوه كله جمن متصل مي شود. اين كوهستان دهستان آسمان آباد رادر دامنه هاي جنوبي خود جاي داده است و جادة كرمانشاه – ايلام آن را قطع مي كند . رودخانه آب چيكا از دامنه هاي شمال و رودخانه آب آسمان آباد از دامنه هاي جنوبي اين كوه سرچشمه مي گيرند . بخشي از اين كوه به وسيلة جنگل هاي بلوط پوشيده شده است



پل خاتون-خوي
  • مربوط به موضوع » اذربایجان غربی

اين پل در فاصله دو كيلومتري جنوب شرقي خوي و بر روي يكي از شاخه هاي رودخانه " قطور" در زمان "احمد خان دنبلي" – يكي از بزرگان خوي بين سال هاي 1170 الي1200 هـ.ق – ساخته شده است. جهت پل شمالي- جنوبي است.

طول پل پنجاه متر و عرض و ارتفاع آن هر يك هفت متر است.

پل خاتون

اين پل هفت دهانه بزرگ و هفت دهانه كوچك در بالاي پايه ها و شش پايه سنگي دارد. ارتفاع پايه هاي سنگي از كف پل، دو متر است. فاصله بين پايه هاي سنگي را با طاق هاي جناقي متناسب و مستحكمي برپا داشته اند. پايه هاي پل در هر دو جهت مخالف و موافق آب رودخانه، آب شكن هاي مثلثي به اندازه دو متر دارند.

پل خاتون هفت چشمه طاق بزرگ و هفت چشمه طاق كوچك در بالاي پايه ها دارد.

تمامي اين چشمه طاق ها  به وسيله طاق هاي جناقي و با آجر و ملاط گچ و قسمت هاي وسط طاق نيز با سنگ و ملاط گچ پوشش داده شده است. بعد از اتمام كار طاق زني، ديواره هاي طرفين پل خاتون را با آجر تا ارتفاع مورد نظر بالا برده و ميان اين ديواره را با ملاط و مصالح آجر و سنگ پر كرده اند.

پل خاتون

سطح گذر پل به علت بزرگ تر بودن طاق مياني پل از ساير طاق ها و به علت متقارق بودن طاق هاي بزرگ داراي شيب ملايم به دو طرف شمال و جنوب است.

مصالح اصلي بنا سنگ هاي تراشيده سفيد رنگ نامنظم و سنگ هاي تراشيده منظم، قلوه سنگ، سنگ لاشه و آجرهايي به ابعاد25×25×5 و 18×18×5 و ملاط آهك و گچ و ساروج است



آبشار اُرتو كند -شهرستان كلات
  • مربوط به موضوع » خراسان رضوی

محل اين آبشار در استان خراسان رضوي و در 15 كيلومتري شهرستان كلات (كلات نادري ) و تقريبا 100 كيلومتري مشهد قرار دارد . آبشار اُرتوكند يكي از زيباترين مجموعه آبشارهاي اين استان هست كه داراي يك مجموعه توريستي در يك منطقه حفاظت شده اما بكر قرار دارد . مناظر خيره كننده اطراف اين آبشار ها در نوع خود بي نظير هستند . رود خانه اي پر آب از ميان جنگلي سر سبز و بكر ميكذرد و در مسير جنگل انواع درختان از جمله تمشك وحشي و ... را هم ميتوان ديد . ارتفاع بلند ترين آبشار اين مجموعه به حدود 25 متر ميرسد كه من خودم اون رو از نزديك ديدم خيلي قشنگ هست محصوصا اينكه با ابشار هاي ديگر كمي فرق ميكند. آب از ارتفاع زياد سقوط ميكند و در اواسط مسير سقوط روي تحته سنگي صاف ميريزد و تا روي زمين ادامه دارد. يعني شما ميتوانيد براحتي زير اين آبشار زيبا بايستيد بدون اينكه خيس بشيد .به جرات ميتونم بگم اين مجموعه يكي از بكر ترين و در عين حال تميز ترين مجموعه هاي حفاظت شده كل كشور هست . چرا كه در بدو ورود شما به مجموعه كه تحت خفاظت سپاه هست به شما يك پلاستيك بزرگ براي جمع اوري زباله ميدهند و از شما مبلغي به عنوان حق ورودي ميگيرند و اگر شما زباله هاي خودتان را برايشان بياوريد ، مبلغ گرفته شده را به شما پس ميدهند . با اجراي اين طرح تقريبا هيچ زباله اي در محل نبود و در مقايسه با ساير جاهاي ديدني خراسان بسار تميز و مناسب بودد. اين مكان همچنين امكانت لازم براي اسكان مسافرين شامل چادر هاي برزنتي و أب شيرين و همچنين سرويس هاي بهداشتي براي عموم وجود دارد . تقريبا يك شهرك كوچك در ميان جنگلي بكر و زيبا



منظره اي از غروب آفتاب در خليج هميشه فارس
  • مربوط به موضوع » البوم عکس



حمام شيخ بهايي يكي از شاهكارهاي معماري و مهندسي جهان
  • مربوط به موضوع » عجایب ایران!!!

حمام شيخ بهايي يكي از شاهكارهاي معماري و مهندسي جهان است. ايران زمين از داشتن چنين فرزنداني به خود مي‌بالد.
 
حمام شيخ بهايي مربوط به دوره صفويه است كه با مهندسي شيخ بهايي ساخته شده است، سيستم گرمايي اين حمام از شاهكارهاي مهندسي با استفاده از قوانين فيزيك و شيمي محسوب مي‌شود.
 
آب اين حمام با سيستم "دم و گاز" يعني از گاز متان فاضلاب مسجد جامع و چكيدن روغن عصارخانه شيخ بهايي كه در مجاورت حمام قرار دارد روشن مي‌شده است.
 
عصارخانه محلي براي تهيه روغن از دانه‌هاي روغن بوده است.
اين حمام با استفاده از اين سيستم پيچيده مهندسي به مدت طولاني تنها با يك شمع روشن مي‌شده است.
 
 اين حمام از نظر معماري مانند ساير حمام‌هاي دوره صفويه داراي ويژگي‌هاي آن دوران است.
 
متاسفانه تا مدتي پيش اين حمام تاريخي به ذباله‌داني و محل تجمع افراد معتاد تبديل شده بود و جالب اينكه اين حمام 30 وارث پيدا كرده بود!!
 
چندي پيش حفاظت از اين اثر منحصر به فرد آغاز شد و به زودي مرمت آن آغاز خواهد شد.
حمام شيخ بهايي در شعاع يكصدمتري جنوب گنبد نظام الملك (جنوب مسجد جامع عتيق) در محله «در دست» قرار دارد.
 
تاريخ ساخت آن را سال 1065 عنوان مي‌كنند و طراحي آن را به شيخ بهايي نسبت مي‌دهند.
در اقوال آمده كه اين حمام اسرار آميز خزينه‌اي دارد كه آب آن خودكار و بدون مصرف انرژي مستقيم گرم مي‌شده است.
 
البته بنا برنظر رايج‌انرژي گرمايي حمام از گاز و انرژي مالي فضولات و فاضلاب تامين مي‌شده كه از طريق سفالينه‌هاي تهيه شده و مكش گازهايي چون متان و اكسيد گوگرد استفاده مي كرده است.
 
حمام شيخ بهايي بنايي عمومي بوده كه به مرور در تصرف اشخاص درآمده و گفته مي‌شود زماني حتي كارگر حمام نيز ادعايي از حمام داشته است.
 

در حال حاضر تا پيش از تملك نزديك به 30 نفر ادعاي سرقفلي و مالكيت اين اثر را داشت



غار علي سرد
  • مربوط به موضوع » عجایب ایران!!!

شايد كمي برايتان عجيب باشد ولي «علي سرد» معتبرترين نام غاري است كه مردم آن را به نام «علي‌صدر» مي‌شناسند؛

 غاري كه بزرگترين غار درياچه‌اي ايران به شمار مي‌رود و آن قدر زيبا و شگفت‌انگيز است كه شايد نام «غار موزه» بيشتر برازنده‌اش باشد.

در سال 1330 نشريات از وجود غاري ناشناخته در نزديكي همدان خبر دادند و از سال 1340 كوهنوردان بازديد و بررسي اين غار را آغاز كردند.

البته هنوز هم دانسته‌هاي علمي اين غار كم‌نظير در ابهام قرار دارد. با همه اينها غار «علي سرد» از ديرباز شناخته شده بود به طوري كه با تحقيقات انجام گرفته، معلوم شده است از دوره صفويه براي استفاده از آب غار كه از دهانه كوچك آن سرازير مي‌شده، به نحو تحسين‌برانگيزي كانال‌كشي‌هايي انجام گرفته بود. اين آب را طي ساليان دراز براي آبياري و كشت و زرع روستاهاي اطراف مصرف مي‌كرده‌اند.

غارهاي سراب و سوباشي هم از غارهاي درياچه‌اي به شمار مي‌روند كه در محدوده جغرافيايي غار علي سرد قرار گرفته‌اند و فاصله اندكي با هم دارند.

آب غار كه امروزه روي آن قايقراني مي‌كنند، زلال با دمايي نزديك به 12 درجه سانتي‌گراد است.

عمق آب در نقاط مختلف غار از چند سانتي‌متر تا بيش از 10 متر متغير است. در واقع ميزان آن به ريزش‌هاي جوي كه به سطح ارتفاعات منطقه مي‌رسد بستگي دارد.

مناظر داخل غار بسيار بديع و هواي آن سبك است. درون غار مملو از راه‌هاي دراز و پرپيچ و خمي است كه در هر گوشه آن زيبايي‌هاي خيره‌كننده‌اي انتظار چشمان مشتاق بازديدكنندگان را مي‌كشند.

تالارهاي بزرگ و باشكوه غار كه گاهي سقف‌هاي بلندي دارند از شاهكارهاي طبيعت در دل اين غار هستند. هيچ‌گونه جانداري درون آب غار به چشم نمي‌خورد و اين آب به خاطر ميزان آهك و سنگيني، قابل شرب نيست.

كف غار را لايه‌اي ماسه آهكي فرا گرفته كه بازمانده رسوبات آب غار مي‌باشد



طولاني ترين ديوار ايران
  • مربوط به موضوع » عجایب ایران!!!

شايد باور اينكه ايرانيان روزگاري ديوارهاي بلندي ساخته‌اند تا بتوانند اين سرزمين را از هجوم دشمنان خارجي محافظت كنند، براي خيلي از ما سخت باشد اما حقيقت اين است كه ديواري در شمال ايران به نام قزل آلان يا ديوار گرگان يا «مارسرخ» وجود داشته ‌است.
ديوار گرگان

ديوار گرگان يا مار سرخ كه قدمت آن به بيش از 1700سال قبل مي رسد به نظر كارشناسان طولاني‌تر از ديوار آدريان روم بوده كه نشان‌دهنده دانش معماري ايرانيان است و اينكه ايرانيان در ساختن بناهاي بزرگ و سازه‌هاي دفاعي بسيار بهتر از روميان باستان بوده‌اند. عده‌اي معتقدند كه به اين ديوار سد سكندر هم مي‌گفتند. اين ديوار از شرق درياي خزر واقع در خواجه نفس شروع مي‌شود و بعد از گذر از شمال آق‌قلعه و گميشان و شمال گنبد به طرف شمال غرب مي‌رود و سرانجام در كوه‌هاي پيش‌كمر به پايان مي‌رسد.

مسير ديوار  را از روي آجرهايي كه در زمين وجود دارد پيدا كرده‌اند و حتي در برخي از مكان‌ها با كاوش‌هايي اتاق‌ها و بناهايي را هم از دل زمين بيرون آورده‌اند. برخي طول اوليه اين ديوار را بيش از 210كيلومتر تخمين مي‌زنند. البته محمديوسف كياني، باستان‌شناس ايراني در سال 1350، با انجام مطالعاتي طول ديوار را  حدود 175 كيلومتر برآورد كرده است.

در طول اين ديوار بيش از 30 دژ دفاعي ساخته شده كه محل استقرار سربازان بوده است. ابعاد دژها از 120 در 120متر تا 240 در 300 متر متغيرند. جوي يا كانال انتقالي آبي به عمق بيش از 6 متر در سراسر ديوار امتداد داشته و آب را به نقاط مختلف آن مي رسانده است. عرض اين ديوار در مناطق كوهستاني 2 متر و در دشت‌ها حتي 10 متر است. گفته مي شود آجرهاي بزرگ اين ديوار به  ابعاد 41 در 41 و قطر 10 سانتي‌متر در ده‌ها كوره آجرپزي پخته ‌شده است.

 

چندي پيش مطالعات باستان‌شناسي در ضلع شمالي ديوار گرگان، بقاياي شهري از دوره‌ ساساني و آثاري از عصر آهن را نشان داد. شهري با حدود 50 هكتار وسعت كه وجود زغال، سفال و استخوان‌هاي جانوري در آن نشان مي داد

 اين شهر ساساني روي محوطه‌اي از عصر آهن قرار گرفته است

 

ژاك دمرگان فرانسوي، حدود 100 سال پيش بخشي از مسير ديوار را از روي نقشه ترسيم كرد. بعد از او «آرن» ديگر باستان‌شناس فرانسوي بخش ديگري  از ديوار گرگان را به‌صورت پيمايشي، شناسايي و معرفي كرد.به نظر مي‌رسد نخستين كسي كه توانست ديوار سرخ گرگان را ببيند، اريك اشميت، خلبان آمريكايي بود كه با هواپيماي خود در سال 1316 خورشيدي، هنگام عكاسي از نقاط باستاني ايران، مسير اين ديوار را يافت. اشميت وقتي كه در منطقه گرگان پرواز مي‌كرد متوجه شد ديوار قرمزرنگي از سمت دريا به طرف كوه هاي پيش كمر امتداد دارد. او از آن ديوار عكس‌هاي زيادي گرفت. در حقيقت همين عكس‌ها سند مهمي براي باستان‌شناسان ايراني و خارجي شد تا بتوانند تحقيقات بيشتري روي اين ديوار انجام دهند.

اين در حالي است كه چندي پيش مطالعات باستان‌شناسي در محوطه اي واقع در ضلع شمالي ديوار گرگان، بقاياي شهري از دوره‌ ساساني و آثاري از عصر آهن را نشان داد. شهري با حدود 50 هكتار وسعت كه وجود زغال، سفال و استخوان‌هاي جانوري در آن نشان مي داد اين شهر ساساني روي محوطه‌اي از عصر آهن قرار گرفته است.

علاوه بر اين، بررسي‌هاي ژئوفيزيك نشان دادند كه اين شهر خيابان‌هاي دسترسي به يكديگر، بناهاي مسكوني و حصاري به دورش داشته است. هم‌چنين ارگ شهر در قسمت مركزي قرار دارد و در اطراف آن خندقي واقع شده است



پاريس كوچك ايران
  • مربوط به موضوع » عجایب ایران!!!

مسجد سليمان شهر اولين هاست. شهري كه در دهه هاي گذشته به پاريس كوچك معروف بود و ورود اولين هاي زيادي را به چشم ديده بود؛ اولين زمين گلف...

مسجد سليمان شهر اولين هاست. شهري كه در دهه هاي گذشته به پاريس كوچك معروف بود و ورود اولين هاي زيادي را به چشم ديده بود؛ اولين زمين گلف، اولين زمين فوتبال، اولين چاه گاز، اولين چاه نفت، اولين فرودگاه، اولين خط آهن، اولين بيمارستان... شهري كه وقتي اولين چاه نفت ايران در سال 1287 خورشيدي در آنجا حفر شد، تحول عظيمي در اقتصاد خاورميانه پديد آمد و با ورود كارشناسان نفتي از انگليس، مسجدسليمان كم كم به يك شهرك شركتي تبديل شد كه پيشرفته ترين امكانات اروپايي را در خود داشت. اما با بي مهري هاي دوران پهلوي دوم و آسيب هاي دوران جنگ كم كم از موضع قدرت خود فاصله گرفت تا اين روزها كنج كوچكي در خاك خوزستان باشد كه آرام و بي سر و صدا زندگي نيمه جانش را ادامه مي دهد.

 
 قديمي هاي شهر مي گويند كه سالها قبل، حضرت سليمان براي گسترش آيين موسي آتشكده سر مسجد را بنا كرد اما زماني كه اعراب وارد ايران شدند، تصميم گرفتند اين آتشكده را خراب كنند كه با مقاومت مردم به جايي نرسيد

 

شهر هزار نام

اگر نقشه هاي تاريخي را جستجو كنيد، به جاي نام مسجد سليمان، نام پارسوماش را مي بينيد. نامي كه به واسطه پارسياني كه از غرب ايران به مسجد سليمان آمده بودند، روي اين منطقه گذاشته شد تا اينكه در دوران قرون وسطي نام تلغر كه سرزميني در كنار رودخانه كارون بود، جايگزين آن شد. در سال هاي بعد هم اين شهر به جهانگيري، نفتون و سپس به مسجد سليمان تغيير نام پيدا كرد. در حقيقت بعد از بازديد رضا خان پهلوي در سال 1303 خورشيدي از آتشكده سر مسجد بود كه نام اين شهر از نفتون به مسجد سليمان تغيير پيدا كرد. اهالي منطقه و قديمي هاي شهر مي گويند كه سال ها قبل، حضرت سليمان براي گسترش آيين موسي، آتشكده سر مسجد را بنا كرد اما زماني كه اعراب وارد ايران شدند، تصميم گرفتند اين آتشكده را خراب كنند كه با مقاومت مردم اين اقدام به جايي نرسيد. حالا بعد از قرن ها، آتشكده يكي از قديمي ترين بناهاي مسجد سليمان است كه مهم ترين شناسه تاريخي اين شهر به شمار مي رود. با اين حال، باستان شناسان معتقدند مسجد سليمان و توابع آن احتمالا بيش از دو هزار اثر تاريخي دارد كه از اين تعداد تنها 400 اثر شناسايي شده است.

 

آتشكده سر مسجد
مسجدسليمان

پروفسور گيرشمن آتشكده سر مسجدرا متعلق به دوره پارسيان مي داند و آن را كهن تر از قلعه هاي پارسارگاد و تخت جمشيد معرفي مي كند. قلعه اي كه اگر تاريخ را ورق بزنيد، اولين خشت آن را در قرن 8 قبل از ميلاد خواهيد ديد كه در منطقه اي كه امروز محله سرمسجد نام دارد، بر زمين گذاشته شده است. اگر سري به اين بنا بزنيد مي بينيد كه از سه سو صفه را دور زده و از جهت مغرب به كوه تكيه داده است. آتشگاه اين مجموعه در دامنه شمالي و آتشكده آن در قسمت ضلع جنوب غربي آن قرار دارد و چندين پله كان مي باشد در اطراف آن ديده مي شود كه مهمترين آنها پله كان ورودي شرقي است آن هم 24 متر طول! جالب ترين ويژگي اين آتشكده آن است كه در ساخت آن تنها از سنگ استفاده شده و هيچ ملات ديگري در بين اين سنگ ها وجود ندارد.

 
وقتي اولين چاه نفت ايران در سال 1287 در مسجدسليمان حفر شد، تحول عظيمي در اقتصاد خاورميانه پديد آمد و با ورود كارشناسان نفتي از انگليس، مسجدسليمان كم كم به يك شهرك شركتي تبديل شد كه پيشرفته ترين امكانات اروپايي را در خود داشت

 

برد نشانده
مسجدسليمان

برد در زبان بختياري به معني سنگ است و برد نشانده اشاره به سنگي دارد كه به شكل ستون در زمين فرو رفته است. ارتفاع معبد بردنشانده مسجدسليمان 3.5 متر و قطر آن 50 سانتي متر است و باستان شناسان آن را قديمي ترين عبادتگاه روباز ايراني مي دانند كه كنده كاري هاي آن روزگار هخامنشي را به ياد مي آورد.

اين بنا را بايد در مسير مسجد سليمان به انديكا ببينيد. يعني درست در 16 كيلومتري مسجدسليمان، بر سر راه سد مسجد سليمان و سد شهيد عباسپور.

 

خرابه اي پر از طلا

تپه باستاني كلگه‌زرين با بقايايي كه از ديواره‌هاي قديمي ساخته شده از سنگ،‌ ملات و گچ دارد، يكي از آثار باستاني مسجد سليمان است كه تا به حال كاوش زيادي روي آن انجام نگرفته است. بررسي هاي باستان شناسي قبلي نشان مي داد كه طول ديوار 250متر و عرض آن 150 متر است و نقوش روي اين ديوار، حكايت از يك ايدئولوژي مذهبي دارد. در اين نقوش گاوي ديده مي شود كه عقابي آن را به طرف مذبح يا قربانگاه هدايت مي‌كند و در كنار مذبح فردي به همراه كودكي قرار دارد. گفته مي‌شود كه "كلگه‌" در اصل به معناي خرابه بوده و نام "زرين" را به اين دليل به آن افزوده‌اند كه كودكان در گذشته هنگام بازي روي اين تپه سكه‌هايي را پيدا مي‌كرده‌اند. اين تپه‌ باستاني در وسط شهر قرار گرفته اما با حضور ? ساختمان در حريم آن، كمتر مجال خودنمايي دارد



hekmatname.tebyan.nethttp://www.tebyan.net/Weblog/hekmatname/default.aspx?Query=%D8%B3%D9%88%D8%B1%D9%87%20%D9%85%D8%A8%D8%A7%D8%B1%DA%A9%D9%87%20%D9%84%D9%82%D9%85%D8%A7%D9%86
X