آثارجوليان -آبدانان
  • مربوط به موضوع » ایلام

 

شهر باستاني معروف به جوليان در محوطه وسيعي در دامنه غربي ارتفاعات كبير كوه و در فاصله 5 كيلومتري روستاي چم كبود آبدانان واقع شده است. وجود آثار متعدد و گستردگي بناها و تأسيسات مختلف مورد نياز يك سكونتگاه عمده وجود اين شهر باستاني را تأييد مي كند. آتشگاه بزرگ شهر، آب انبار، شبكه آبرساني و بناهايي با كاربرد هاي مختلف اهميت اين شهر را مي رساند. در بلندي هاي شرقي مشرف بر شهر دژ مستحكمي ايجاد شده كه داراي ديوار كنره اي است و دوره قديمي تري را مي رساند. وجود آب، زمين حاصلخيز، جنگل بلوط و پناهگاه طبيعي كبير كوه شرايط مساعد براي وجود چنين شهري ايجاد نموده است. اطلاعات بيش تر در مورد اين شهر در گزارش تفصيلي مكان نوشته شده است. سفال هاي نخودي و قرمز خشن، چرخ ساز با نقش افزوده و در موارد متعدد با شاموت شن ريزه نشان مي دهد كه شهر متعلق به دوره تاريخي است. تيغه هاي سنگي موجود بر سطح محوطه قدمت نيز اين شهر را مي رساند.



آثار تاريخي شيدان -بوانات
  • مربوط به موضوع » فارس

روستاي شيدان در 10 كيلومتري شرق بوانات قرار دارد اين روستا قديم الايام بنام شهر "ابله" (فرغ شيدان) شهرت داشته و حدود 10 آثار تاريخي از قبيل 7 قبرستان زرتشتي، محله بازار، حمام، آثار يك پل از عهد صفويه آثار يك مسجد از قرون پنجم و ششم هجري قمري

زبان: زبان اكثريت قريب به اتفاق مردم بوانات فارسي است و لغات و اصطلاحات فراواني در ان استعمال مي شود كه حاكي از اصالت اين زبان است. معدود روستاهاي كوچكي (چنار سوخته، چشمه، لقمان، دفر، بنك و چنارزاهدان) به زبان عربي و روستاي كوپان به زبان تركي هم صحبت مي كنند. اما زبان اصلي آنان فارسي است.
قوميت: قوميت مردم اين سامان فارسي است.
آداب و رسوم: آداب و سنن اهالي اين شهرستان كمتر دستخوش تغيير و تبديل به فرهنگ شهري شده مردم براي اعياد و سوگواريهاي مذهبي و برگزاري سنن و شعائر اسلامي آدابي مطابق با ساير مناطق ايران داشته، اعياد اسلامي را بسيار محترم شمرده و كار كردن در بعضي از اين روزها را مانند عيد غدير و 28 صفر را بسيار مكروه و ناپسند مي شمارند. تعزيه خواني و ساير آداب و رسوم قديمي همچنان محترم شمرده و انجام مي دهند.

آثار تاريخي:
1.مسجد جامع موريان: ( شهر بوانات ) بجامانده از عهد ديلميان قرن ششم هجري
2.پل بزرگ سوريان: اين پل بر روي رودخانه اعظم بوانات قرار دارد و در متون تاريخي به پل آجري و در منطقه بنام كچي معروف است. تاريخ ساخت اين پل را اواسط قرن هفتم ذكر كرده اند. پل يك دهنه و با اجر چهار گوش و ساروج ساخته شده است.
3.چهار طاق ساساني: اين بنا در روستاي منج و بر فراز يك تپه در مجاور رودخانه اعظم بوانات قرار گرفته است. آنچه امروز از آن باقي مانده تنها چند ستون و چند طاق از يك بناي عظيم بوده است. اين بنا را متعلق به دوره ساسانيان مي دانند.
4.قلعه تاريخي سيمكان: اين قلعه در روستاي سيمكان در جنوب غربي شهر بوانات واقع و باقي مانده از دوران زنديه است.
5.بقعه امامزاده شاه مير حمزه (ع) بناي امامزاده شاه مير حمزه بن موسي الكاظم (ع) در روستاي امامزاده بزم در 18 كيلومتري جنوب شرقي شهر بوانات قرار دارد. اين بنا از عهده صفويه است و از زيارتگاههاي مهم شهرستان است ايام سوگواري ائمه اطهار (ع) (بويژه تاسوعا و عاشورا ) نمام دستجات عزاري با تجهيزات خود از روستاهاي مختلف بخش مركزي در اين مكان مقدس تجمع مي كنند و به عزاداري مي پردازند. اين مكان اخيراً جاذبه توريستي هم پيدا كرده است. وجود 5 اصله درخت چنار تنومند و عبور يك رشته قنات از صحن امامزاده زيبايي خاصي ايجاد كرده است. منبر چوبي امامزاده به دستور دستور شاه عباس و از چوب صندل و آبنوس ساخته شده است. تاريخ ساخت منبر بوسيله حروف ابجد از كلمه فيض لم يزل استخراج مي شود.
6.منبر جامع سوريان: اين منبر در سال 771 هجري قمري به دستور مظفرالملك از محل ماترك خواجه سعدبن محمد و از چوب چنار و تزئينات از چوبهاي عود، صندل، آبنوس، فوفل ساخته شده و داراي يازده پله است.
7.مجسمه طلائي به وزن 5/2 كيلوگرم كه توسط يكي از كشاورزان در جنوب شهر موريان يافت شد و مربوط به عهد هخامنشيان بوده و به موزه ايران باستان انتقال يافته است.
8.كاروانسراي محمد برده شيراز ، اين كاروانسرا قلعه ايست محكم، بجا مانده از عهد صفويه در يك آبادي بنام برده شيراز در شمال شهر بوانات.
9.قدمگاه محمد حنيفه، اين مكان در جنوب شهر بوانات (4 كيلومتري) در دامنه كوه ختاوند قرار گرفته و عنوان تفرجگاه زيارتي است.
10.آثار تاريخي شيدان، روستاي شيدان در 10 كيلومتري شرق بوانات قرار دارد اين روستا قديم الايام بنام شهر "ابله" (فرغ شيدان) شهرت داشته و حدود 10 آثار تاريخي از قبيل 7 قبرستان زرتشتي، محله بازار، حمام، آثار يك پل از عهد صفويه آثار يك مسجد از قرون پنجم و ششم هجري قمري.

موقعيت جغرافيايي و اقليمي

شهرستان بوانات در طول 36 و 53 و عرض 33 و 30 جغرافيايي و در شمال شرقي استان قرار دارد و از شرق و شمال به استان يزد (شرق به شهرستان خاتم، شمال يه شهرستان ابر كوه) از جنوب به شهرستانهاي ارسنجان و مرودشت و از غرب به شهرستان خرمبيد و پاسارگاد محدود مي باشد.
حداقل ارتفاع اين منطفه از سطح دريا 1505 متر و حداكثر ارتفاع (قله كوه ختاوند يا خاتون) 3362 متر
منطقه كوهستاني و سردسير است . زمستانهاي نسبتاً طولاني و سرد و دوره تابستاني كوتاه و خنك دارد. طول مدت يخبندان بطور متوسط 70 روز است. بردت هوا تا 20 درجه سانتي گراد بر صفر و حداكثر دما تا 34 درجه بالاي صفر مي رسد.
بوانات در سال 1316 (68 سال قبل) داراي بخشداري در سال 1343 داراي شهرداري رسمي و در سال 1374 به شهرستان ارتقاء يافت.



آتشكده ساساني غمپ
  • مربوط به موضوع » فارس

در 40 كيلومتري باختر استهبان و در مسير جاده استهبان- شيراز، در حاشيه «خرمن كوه» منظرگاه بسيار زيبايي وجود دارد كه به آن «غمپ آتشكده» مي گويند. در واقع غمپ به تالاب بسيار زيبا و دلنشيني گفته مي شود كه آب زلال و گوارايي از چشمه هاي متعددي در خود مي جوشد و استخر طبيعي مصفايي را پديد آورده است. در سمت چپ غمپ و درست آن طرف جاده، سنگي چهارگوش و يكپارچه به بلنداي تقريبي دوگز استوار و محكم ايستاده و خود را از حوادث بي شمار روزگار مصون و محفوظ نگه داشته است. روي يكي از سطوح آن دايره اي حجاري كرده اند كه از نقوش دورن آن چيزي بر جاي نمانده است. در راس آن گودال كوچكي است كه احتمالاً آتشگاه اين آتشكده بوده است. اين سنگ متعلق به آتشكده دوره ساسانيان است كه پاره اي از زردتشتيان پارس در اينجا سكونت داشته و آيين هاي مذهبي خود را به انجام مي رسانده اند. آثاري كه در تپه هاي اطراف به جا مانده و همچنين سنگ نوشته هاي به دست آمده، گواه اين مدعاست. در ختان «مورد MURD» كه يكي از انواع درختان مورد تقدس زردتشتيان است در سراسر منطقه ديده مي شود و با اين كه در دل زمين هاي كشاورزي دهقانان قرار دارد ولي كندن و از ريشه درآوردن آنها را جايز نمي دانند. مجموعه غمپ و آتشكده ساساني تنگ كرم (تنگ كرم يكي از روستاهاي نزديك به آتشكده است) يادآور آتشكده با عظمت فيروزآباد پارس است. پس از پيروزي اسلام، اين مكان تحول و دگرگوني يافت و روبه فراموشي نهاد. در اذهان مردم منطقه اين سنگ به سنگ قنبر، غلام مولاعلي (ع) شهرت دارد. در مجاورت سنگ تعداد بي شماري چشمه روان است كه به آن « چل چشمه» گويند.



آبشارسياه دره
  • مربوط به موضوع »

يكي از جاذبه هاي گردشگري زيباي فريدن آبشار و چشمه هاي "سياه دره " مي باشد . اين آبشار زيبا در 5 كيلومتري غرب شهر دامنه قرار دارد . اما تنها در فصل بهار آب دارد . و در تابستان خشك مي شود



آبشار چم آو
  • مربوط به موضوع » ایلام

اين آبشار در فاصلة 18 كيلومتري مسير ايلام به صالح و درحد فاصل روستاي چم آو و منطقه عمومي ماربره در ميان تخته سنگ ها جريان دارد آب اين آبشار كه از كوه هاي ايلام سرچشمه مي گيرد ، پس از طي مسافتي كوتاه به رودخانه گدارخوش مي ريزد.



آبشار نعيم آباد (سرخه كمر)
  • مربوط به موضوع »

آبشاري زيبا با 28 متر ارتفاع ، شكوه آفرينش و هنرمندي آفريننده اش را به زيبايي به رخ بيننده اش مي كشد. با نسيم ملايمي كه از دهانه كوه مي وزد با قطرات زلال آب به آرامي صورت بيننده اش را نوازش مي كند تا دشواري و خستگي راه را بر او هموار سازد.



hekmatname.tebyan.nethttp://www.tebyan.net/Weblog/hekmatname/default.aspx?Query=%D8%B3%D9%88%D8%B1%D9%87%20%D9%85%D8%A8%D8%A7%D8%B1%DA%A9%D9%87%20%D9%84%D9%82%D9%85%D8%A7%D9%86
X